Peranan sama‘ dalam peradaban Islam - Nurin, Abd Raof; Muhamad Shukri, Abdul Salam (Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (PERTAMA), 2017)
The sama‘ ceremony is able to bring peace to the human soul and build man towards being a lordly man. It is also able to bring about fondness and happiness in obedience towards Allah SWT. This paper explains the role of sama‘ in Islamic civilization. What is related to sama‘ in shaping a great civilization will be discussed here. Also will be discussed is reality and the role of Sufi ulamas in shaping the community through dhikr ceremonies and tarekat. A good example is the Ottoman Empire becoming strong starting through spiritual strength that is instilled into its leaders up to its people. Sama‘ is like the absolute water that builds the character of a person. If it is cultivated, the benefits are innumerable. Hopefully, with this the spirit of Islam will shine and falsehood will be easily vanquished and avoided. Sama‘ can be beneficial to all Muslims far and wide. Knowledge and systematic development becomes the belief of Sufi scholars. This is because systematic development is important along with adab and knowledge amongst the lovers of God. (Majlis sama‘ berupaya mendamaikan jiwa manusia dan membina insan ke arah insan yang rabbani. Ia juga dapat mewujudkan kerinduan dan kegembiraan dalam ketaatan kepada Allah (SWT). Makalah ini menjelaskan peranan majlis sama‘ dalam peradaban Islam. Dihuraikan hubung kait majlis sama‘ dalam membentuk ketamadunan dan peradaban yang agung. Juga akan dibincangkan hakikat dan peranan ulama Sufi dalam membentuk jiwa masyarakat melalui majlis zikir dan tarekat. Contoh yang terbaik ialah Empayar Turki Uthmaniyyah menjadi kuat bermula dari kekuatan rohani yang diterapkan kepada pemimpin sehinggalah rakyat jelata. Majlis sama‘ diibaratkan seperti air mutlak yang membina semula jati diri insan. Jika dihidupkan dan disuburkan amat besar manfaatnya jika diketahui. Semoga dengan ini roh Islam kembali bersinar, ajaran batil akan mudah terhapus dan terhindar. Majlis ini dapat dimanfaatkan kepada semua umat Islam dekat dan jauh. Ilmu dan tarbiah menjadi manhaj para ulama’ yang sufi. Kerana tarbiah amat penting di samping adab dan ilmu di kalangan pencinta Tuhan. Kata Kunci: Majlis Sama‘, Peradaban, Islam, Tarekat, Empayar Turki Uthmaniyyah)