Revolusi bahasa dan asas tamadun (Siri 3): kerajaan terawal dan bahasa para nabi - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2020)
Nabi Hud a.s. dipercayai menetap di negeri Yaman, di sebuah tempat yang bernama al-Ahqaaf, yang terdapat bukit berpasir. Kaum yang menetap di bandar ini terdiri daripada kaum ‘Ad yang pertama, iaitu jalur salasilah mereka sampai kepada Nabi Nuh a.s. . Mereka mendiami rumah yang terdapat tiang yang besar: