COVID 19: Kit ujian antigen atau kit ujian antibodi - Mohd Nasir, Mohd Hamzah (2020)
Tahukan anda apakah yang dimaksudkan dengan perkataan antigen dan antibodi. Secara ringkas, antigen adalah zat atau sebatian yang terdiri dari protin atau toksin yang mampu merangksang pembentukan atau pengeluaran antibodi oleh sistem imun tubuh badan. Dalam kes COVID-19, jangkitan adalah disebakan oleh virus korona yang dinamakan sebagai SARS-CoV-2. Pada permukaan dan struktur SARS-CoV-2 (Rajah 1), terdapat protin yang menjadi antigen kepada virus tersebut. Protin tersebut adalah (i) protin spike [Protin-S], (ii) Protin envelop [Protin-E], (iii) protin membran [Protin-M] dan (iv) protin nuklokapsid [Protin-N]. Ini secara tidak langsung bermakna, antigen SARS-CoV-2 adalah apa yang ada pada virus itu sendiri. Sehingga kini, kebanyakan rujukan kajian mensasarkan Protin-S dan Protin-N sebagai antigen dan imunogen kerana ianya memaparkan struktur unik, membezakan antara SARS-CoV-2 dan SARS-CoV.