Apa yang berlaku pada tubuh apabila berlaku jangkitan SARS-CoV-2 ? - Mohd Nasir, Mohd Hamzah (2020)
SARS-CoV-2 adalah agen penyebab wabak COVID-19, iaitu sejenis penyakit berjangkit yang menyerang tubuh manusia terutamanya pada organ-organ pernafasan seperti tekak dan paru-paru. Ianya adalah sejenis virus dari keluarga besar koronavirus (Coronavirus). Virus ini diberi nama bersempena dengan bentuknya yang mirip sebuah mahkota (perkataan Latin, corona membawa maksud mahkota)