Kit Ujian Pantas COVID-19 IgG/IgM - Mohd Nasir, Mohd Hamzah (2020)
Ramai terkeliru dengan COVID-19 IgG/ Kit Ujian Pantas IgM (Rapid Detection Kit). Ada juga yang memanggilnya vaksin. Untuk menggelakkan kekeliruan, kit tersebut bukanlah vaksin, tetapi kit bertujuan untuk mengesan kehadiran antibodi iaitu immunoglobulin (G dan M) yang reaktif terhadap antigen virus penyebab COVID-19. Antibodi ini terhasil apabila sel pertahanan badan mengesan kemasukan virus ke dalam tubuh. Antibodi ini dihasilkan oleh sel limfosit B.