Ikan Zebra (Danio rerio) : bintang baharu model haiwan penyelidikan bioperubatan - Mohd Nasir, Mohd Hamzah (Majalah Sains, 2020)
Bila menyebut mengenai haiwan penyelidikan, pasti ramai yang biasa mendengar mengenai tikus putih, tikus Belanda mahupun mencit. Namun, tahukah anda mutakhir ini Ikan Zebra telah menjadi fenomena dalam penyelidikan sains bioperubatan. Ya, ikan. Bagaimana ikan boleh menjadi model penyelidikan sains berkaitan penyakit manusia? Apakah logiknya? Ayuh sama-sama kita melihat rasional di sebalik pemilihan ikan ini dalam penyelidikan.