Revolusi bahasa dan asas tamadun (Siri 1): bahasa dan penciptaan awal manusia - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2020)
Pentakrifan bahasa antara Islam dengan Barat mungkin mempunyai perbezaan apabila ulama Islam membahagikan bahasa kepada dua peringkat, iaitu bahasa yang diperoleh hasil daripada wahyu dan bahasa yang diperoleh hasil daripada konvensyen atau disebut juga sebagai persetujuan para ulama atau bijak pandai untuk memberikan nama atau panggilan kepada sesuatu benda atau perbuatan.