Representasi struktur konseptual bersama representasi ruang (Preposisi) dalam kata kerja gerak Bahasa Melayu - Rosly, Nurul Jamilah; Yusof, Maslida (Program Linguistik Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Makalah ini akan membincangkan representasi kata kerja gerak iaitu pergi, balik dan muncul bersama keterikatan Hala (preposisi) yang merujuk kepada preposisi ke, dari dan di. Data dalam kajian ini diambil daripada Pangkalan Data Korpus Dewan Bahasa dan Pustaka dan dianalisis menggunakan pendekatan Teori Struktur Konseptual – Ray Jackendoff (2011). Representasi semantik dalam keterikatan Hala ini digambarkan berdasarkan hubungan struktur konseptual seperti [PERISTIWA], [KEADAAN],[BENDA], [TEMPAT] dan [HALA] dan struktur dalaman yang merangkumi jenis Hala, bentuk dimensi serta keterikatan pada objek gerak tersebut. Sehubungan dengan itu, kajian ini akan menunjukkan gambaran preposisi dan gerak dalam kata kerja ruang bahasa Melayu yang bukan sahaja melihat kepada jenis preposisinya yang hadir malah dari struktur dalaman argumen tersebut.