Preposisi gerak dalam konsep ruang berdasarkan teori struktur konseptual - Rosly, Nurul Jamilah; Yusof, Maslida (Dewan Bahasa dan Pustaka., 2019)
Gerak merupakan perubahan dari satu lokasi ke lokasi yang lain.Tipologi gerak ini pastinya memerlukan peranan preposisi sebagai indikator dan kompenan utama bagi mengekspresikan arah gerak tersebut. Sehubungan dengan itu, kajian ini akan memfokuskan kepada gerak ruang dan preposisi yang hadir bersamanya seperti ‘dari’, ‘daripada’, ‘ke’, ‘kepada’,’ di’,’ di seberang’, ‘di sekitar’, ‘di sekeliling’ dan ‘di sepanjang’ dengan memberi fokus kepada sudut pandangan struktur konseptual (abstrak). Kajian ini menggunakan data yang diambil daripada Pangkalan Data Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia sebagai bahan dan contoh kajian untuk dianalisis menggunakan teori Struktur Konseptual (TSK) - Ray Jackendoff (1997 & 2011). Pemetaan argumen ini merangkumi 3 tatatingkat utama iaitu pemetaan kepada representasi Peraturan Argumen-Adjung, representasi struktur konseptual dan representasi ruang. Hasil dapatan menunjukkan kehadiran gerak ruang bersifat arah, tambah, menjadi dan orientasi hadir dalam fungsi [PERISTIWA] dan [KEADAAN] yang boleh diramalkan kehadiran preposisinya seperti dari, daripada, ke, kepada, di, di seberang, di sekitar, di sekeliling dan di sepanjang dalam hala bersifat terikat, arah dan laluan. Representasi ruang juga menunjukkan adanya konseptualan dimensi yang terlibat seperti DIMENSI 0D, DIMENSI 2 (0+E) ARAH dan DIMENSI 2 (0 + E) ARAH. Secara keseluruhan, kajian ini telah menunjukkan hubungan gerak dan preposisi dalam representasi struktur konseptual bersama representasi ruang.