Motivasi dalam pembelajaran Bahasa Arab: Pusat Bahasa UIAM - Adam, Zalika; Wan Abdullah, Wan Nordin (2009)
Bahasa Arab adalah bahasa yang digunakan di Universiti Islam Antarabangsa, disamping Bahasa Inggeris, yang menjadi keutamaan. Namun hanya segelintir pelajar sahaja yang mengambil berat akan kepentingannya. Hal ini berlaku kepada mereka yang berada di jurusan Bahasa Arab, Perundangan Syariah dan Pengajian Islam. Manakala bagi yang medium mereka bukan Bahasa Arab, beranggapan mempelajari Bahasa Arab adalah membuang masa. Kajian ini cuba mengupas galakkan dan motivasi perlu diberikan kepada para pelajar terutama mereka yang bukan medium Bahasa Arab akan kepentingan mempelajari Bahasa Arab, serta mampu diaplikasikan selepas tamat pengajian. Kajian ini juga menggunakan kaedah pemerhatian dan menemuduga dengan beberapa orang pelajar, bertujuan mendapatkan kesahihan dan mengetahui motivasi mempelajari Bahasa arab di Universiti Islam Antarabangsa. Hasil daripada kajian mendapati, bahawa pelajar kurang meminati Bahasa Arab antara sebabnya ialah kurang aplikasi di dalam jurusan yang diambil.