Sūrah al-Ma’idah: some lessons for Muslim business leaders = Sūrah al-Ma’idah: beberapa pengajaran untuk pemimpin perniagaan Muslim - Fontaine, Rodrigue Ancelot Harvey (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2019)
Previous studies have looked at sūrah al-Baqarah, sūrah Āli-‘Imrān, and sūrah An-Nisā’ from an Islamic management perspective. The conclusion from previous studies was that Muslim business leaders can develop organisations that have a positive organisational culture, a neutral organisational culture, or a negative organisational culture. This study builds on this foundation by looking at what insights can be gained from sūrah al-Ma’idah in relation to building an Islamic corporate culture. The works of Khaled and Khan are compared. A group of MBA students was given a draft of this study and they shared their reflections on this sūrah. Two key facts stand out. First, although there are a number of Islamic rulings in this sūrah, there is a lot of emphasis on having taqwā and being grateful. Much of the reflections of the MBA students focused on the importance of taqwā and good manners at the workplace. Second, this surah is one of the last sūrah revealed and it clarifies the relationship between Muslims and non-Muslims. ***************************************************************************** Kajian terdahulu telah melihat kepada su rah al-Baqarah, su rah Āli-‘Imrān dan su rah An-Nisa ’ dari perspektif Pengurusan Islamik. Kesimpulan daripada kajian terdahulu menunjukkan bahawa pemimpin perniagaan Muslim boleh membangunkan organisasi yang mempunyai budaya organisasi yang positif, budaya organisasi yang neutral atau budaya organisasi yang negatif. Asas kajian ini dibina dengan melihat apa pengajaran yang boleh diperoleh daripada su rah al-Ma’idah dalam membina sebuah budaya organisasi islamik. Hasil kerja Khaled dan Khan dibandingkan. Sekumpulan pelajar MBA telah diberi draf bagi kajian ini dan mereka telah berkongsi refleksi mereka terhadap surah ini. Dua perkara yang menonjol. Pertama, walaupun terdapat banyak ketetapan islam dalam surah ini, terdapat banyak penekanan terhadap taqwa dan sifat berterima kasih. Kebanyakan refleksi pelajar-pelajar MBA memfokuskan kepentingan taqwa dan akhlak yang baik di tempat kerja. Kedua, surah ini merpakan antara surahsurah terakhir yang diturunkan dan ia menerangkan hubungan antara muslim dan bukan muslim.