Kemahiran kerja berpasukan : etika dalam pekerjaan dari perspektif Islam - Adam , Zalika; Kassim, Faridah (2008)

(untitled)
Kemahiran kerja berpasukan digalakkan supaya sesuatu kerja yang berat akan menjadi ringan. Ada banyak kemahiran kerja berpasukan yang perlu diterokai seperti komunikasi dalam pasukan, membuat keputusan beramai-ramai, mengendalikan konflik, membina kreativiti, kepemimpinan, memotivasikan, membuat penilaian, memberi ganjaran, dan banyak lagi. Kajian ini adalah gabungan daripada pengalaman sebenar dan juga idea-idea pakar pengurusan dalam membincangkan berkaitan kerja berpasukan. Kertas kerja ini bertujuan menghuraikan kepentingan “ TEAM WORK” dan etika dalam pekerjaan dari perspektif Islam. Beberapa langkah diambil agar ianya berterusan sepanjang hayat. Natijah daripada team-work ini antaranya, akan melahirkan insan yang saling bantu membantu antara satu sama lain, berpegang dengan etika Islam dan yakin sesuatu perkara yang besar akan dapat diselesaikan sekiranya “TEAM work” dipegang.