Revolusi bahasa dan asas tamadun - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (Dewan Bahasa Dan Pustaka, 2020)
Asas perbincangan buku ini adalah berkisar tentang bahasa purba Mesopotamia. Topik yang dikemukakan agak bersifat analitis dan kritik untuk mencari jawapan bagi persoalan yang dikemukakan. Hakikatnya, perbincangan tentang bahasa merupakan suatu tajuk yang luas meliputi pemikiran masyarakat, sosial, politik dan agama kerana tanpa gabungan semua elemen ini sarjana kini tidak mampu untuk mentafsirkan maklumat silam. Bagi membincangkan isu bahasa agama samawi dan bangsa yang menggunakan bahasa tersebut, analisis terhadap bahasa purba Mesopotamia perlu dilakukan. Kebolehan membaca dan membuat rumusan tentang penggunaan bahasa masyarakat dan pemerintahan silam, serta kedudukan para anbia pada zaman tersebut memerlukan maklumat daripada al-Quran, hadis, kitab tafsir, kitab terawal Arab dan Yahudi, Bible (Perjanjian Lama dan Perjanjian Baru), pandangan orientalis dan juga bukti saintifik. Maklumat berdasarkan sumber tersebut pastinya dapat memberikan jawapan yang berbentuk akademik dan ilmiah tetapi tidak dimanfaatkan sepenuhnya oleh sarjana dunia Islam. Oleh sebab kebanyakkan cendekiawan moden dunia Islam agak kurang meneroka maklumat sejarah pada zaman sebelum kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW, maka perbincangan tentang hal ini mendapat perhatian yang serius dalam kalangan dunia Barat. Antaranya termasuklah kajian ilmiah terhadap batu bersurat kuno yang kebanyakannya dikuasai oleh dunia Barat, meskipun dapatan kajian mereka hanya berdasarkan pemahaman semata-mata dan boleh diragui kerana tulisan yang terpahat pada batu bersurat tersebut tidak mempunyai huruf vokal (Beeston (ed.), 1983: 2). Oleh itu, penterjemahan yang baik perlu dilakukan oleh pengkaji yang mempunyai asas tentang bahasa tersebut kerana hanya dengan cara ini pemikiran sesuatu tamadun itu dapat dikupas bagi mengelak penterjemahan secara harfiah dan mendapatkan data yang tepat. Meskipun kajian dan penulisan dalam kitab tafsir banyak menceritakan kisah pada zaman sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW, namun maklumat tersebut perlu dikemukakan menggunakan kaedah yang saintifik untuk menyokong kandungan al-Quran. Penulis percaya gabungan semua kaedah ini akan melahirkan suatu keputusan yang hampir tepat dan jitu sehinggakan pihak yang menentang agama Islam tidak mampu menolaknya. Apatah lagi kajian terhadap kitab Injil yang dianggap sebagai the window of the ancient world menimbulkan suatu fenomena penjelajahan minda dan arkeologi, kesan penemuan maklumat dalam kitab tersebut yang kebanyakannya benar-benar berlaku dalam dunia Islam. Pembongkaran maklumat pada batu bersurat tersebut dan perkaitannya dengan zaman para nabi memberikan ruang kepada penulis untuk meneroka dan menelusuri salasilah para nabi dari zaman Nabi Adam a.s. sehinggalah zaman Nabi Muhammad SAW sehingga terhasilnya buku ini. Penggunaan konsep lingua franca yang dikemukakan oleh orientalis perlu dilihat dari pelbagai aspek, terutamanya pada zaman sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW, iaitu zaman Yahudi dan Kristian. Kebanyakan maklumat yang terkandung dalam kitab Taurat dan Injil diubah suai, termasuklah bahasa asalnya. Kajian terhadap jarak masa (timeline) merupakan isu besar yang perlu dibongkar kesahihannya kerana kebanyakan datanya telah dipalsukan. Oleh sebab itu, kajian penggunaan bahasa purba Mesopotamia dan kesannya perlu dilihat semula agar dapat menemukan fakta sebenar yang cuba disembunyikan oleh penyalin kitab Taurat dan Injil, serta para orientalis.