Menulis cerita dengan model tatatulis - Nazir, Faridah (Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar, 2019)
Model Tatatulis diilhamkan daripada salah satu teknik pengajaran kemahiran membaca, iaitu tatacerita. Walau bagaimanapun, teknik tatacerita mempunyai sepuluh peringkat yang perlu diikuti oleh guru dan murid sebelum murid boleh membaca sesuatu bahan bacaan. Berlainan pula dengan Model Tatatulis yang khusus untuk melatih murid-murid menulis dengan baik melalui lima langkah utama. Kelima-lima langkah tersebut ialah, (i) guru dan murid berkongsi idea daripada pembacaan atau cerita melalui pengalaman sebenar, (ii) murid mencatatkan semula idea dan cerita berdasarkan pembacaan dan pengalaman mereka, (iii) guru membina ayat-ayat gramatis berdasarkan idea dan cerita yang dicatat oleh murid, (iv) murid menulis wacana berbentuk karangan yang lengkap berdasarkan ayat-ayat yang ditulis oleh guru dan (v) wacana yang lengkap seterusnya dijilidkan berdasarkan tema. Sehubungan itu, pengkaji telah menjalankan satu kajian dengan menggunakan Model Tatatulis ini untuk mengajar kemahiran menulis kepada siswa guru Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP). Dapatan kajian mendapati bahawa, 17 buah cerita pendek telah berjaya dihasilkan dalam empat kumpulan (tiga kumpulan yang mempunyai 6 ahli dan satu kumpulan dengan lima ahli) melibatkan 23 orang siswa guru dengan menggunakan Model Tatatulis. Secara tidak langsung, dapatan kajian ini menunjukkan bahawa, Model Tatatulis amat berkesan untuk melatih menulis sesuatu wacana dengan lengkap dan berkualiti.