Agihan zakat terhadap asnaf al-Riqāb di Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) - Daud, Mohd Noor; Ismail, Halim (Jabatan Wakaf Haji dan Zakat (JAWHAR), Jabatan Perdana Menteri, 2015)
Kajian ini dibuat untuk menjelaskan tentang kedudukan asnaf al-Riqāb sebagai penerima zakat di Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP). Objektif kajian ialah untuk menerangkan tentang pelaksanaan agihan zakat terhadap asnaf al-riqāb di Negeri Pahang. Agihan zakat terhadap asnaf alRiqāb menjadi perbahasan di kalangan ulama masa kini setelah sistem perhambaan secara rasminya telah dihapuskan. Isu-isu perhambaan masa kini seperti umat Islam yang terbelenggu dengan kejahilan dan kezaliman menuntut penyelesaian dengan dilaksanakan kajian secara menyeluruh. Dapatan kajian menunjukkan bahawa MUIP telah melaksanakan agihan zakat terhadap asnaf al-Riqāb di Negeri Pahang.