Agihan zakat terhadap asnaf Ibn al-Sabīl di Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) - Daud, Mohd Noor; Ismail, Halim (Jabatan Wakaf Haji dan Zakat (JAWHAR), Jabatan Perdana Menteri, 2015)
Kajian ini dibuat untuk menjelaskan tentang kedudukan ibn alsabīl sebagai penerima zakat di Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP). Objektif kajian ialah untuk menerangkan tentang pelaksanaan agihan zakat terhadap asnaf ibn al-sabīl di Negeri Pahang. Dapatan kajian menunjukkan bahawa MUIP telah melaksanakan agihan zakat terhadap ibn al-sabīl di Negeri Pahang.