Adakah al-quran memerlukan riwayat Isrā’īliyyāt? - Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (2019)
Rukun Iman ketiga adalah beriman kepada semua kitab langit yang diturunkan Allah untuk membimbing manusia.1 Al-Quran sebagai kitab langit terakhir adalah pelengkap kepada rantaian kitab lampau yang pernah diturunkan Allah. Beriman kepada kitab lampau akan membawa kepada beriman kepada al-Quran kerana semuanya berasal dari sumber wahyu yang sama. Perkara ini ditegaskan oleh al-Najasyi ketika beliau mendengar bacaan surah Maryam oleh Ja’afar bin Abu Talib selaku ketua Muhajirin Mekah ke Habsyah: