Agihan zakat terhadap asnaf al-gharimin menurut pandangan ulama dan amalan masa kini - Daud, Mohd Noor; Ismail, Halim (Fakulti Sains Kemanusian Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2017)
Kajian ini mengupas tentang agihan zakat terhadap asnaf al-Ghārimīn menurut pandangan ulama dan amalan masa kini. Kajian ini membentangkan perbahasan dalam kalangan ulama berkaitan agihan zakat terhadap asnaf al-Ghārimīndan pelaksanaannya di Malaysia. Kajian ini dijalankan menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif dan dianalisa menggunakan metod deduktif, induktif dan perbandingan. Kajian menunjukkan bahawa agihan zakat terhadap asnaf al-Ghārimīnperlu dilaksanakan pada masa kini bagi menyelesaikan isu-isu semasa berkaitan asnaf ini.