Kesan aliran epistemologi barat moden terhadap umat Islam - Mamat, Ismail (Jabatan Agama Islam Selangor, 2019)
Artikel ini akan membahaskan tentang aliran epistemologi Barat moden dan kesannya kepada umat Islam. Perbincangan tentang epistemologi berkisar mengenai sumber dan tabiatnya. Penulisan ini bertujuan agar umat Islam memahami berbagai serangan pemikiran yang telah dirancang dan diperkembangkan oleh golongan yang terpengaruh dengan tamadun Barat dan ideologinya seperti sekularisme, rationalisme, humanisme, empirisisme dan seumpamanya untuk melemahkan dan meruntuhkan perpaduan dan kesatuan umat Islam. Kekeliruan terhadap epistemologi akan mengundang bahaya yang besar kepada umat Islam. Manakala kesedaran terhadap kesan dan bahaya aliran epistemologi Barat moden ini diharap dapat membantu umat Islam mengembalikan keyakinan terhadap agama mereka dan membina kekuatan mereka di atas asas agama dan kepercayaan yang benar. Dinamika umat Islam sangat-sangat diperlukan di dalam mendepani cabaran semasa. Ada segolongan umat Islam yang memperolehi pendidikan dan inspirasi dari pandangan hidup sekular Barat tetapi amat jahil tentang Islam dan pandangan hidupnya. Mereka kononnya cuba melakukan pembaharuan terhadap umat Islam dengan membawa masuk fahaman Barat, sedangkan fahaman tersebut adalah bahaya dan boleh menyesatkan tanpa disedari oleh mereka.