Kesantunan berbahasa dalam rancangan bual bicara di Ikimfm. - Johari, Arina; Abd Aziz, Ainul Afiqin (Kulliyyah of Languages and Management (KLM) International Islamic University Malaysia (IIUM) Jalan Gombak, Selangor Darul Ehsan P.O. Box 10, 50728 Kuala Lumpur Malaysia., 2017)
Makalah ini akan mengenal pasti pola kesantunan berbahasa rancangan bual bicara Celik Mata Reset Minda Pengguna Laman Sosial di radio IKIMfm. Kajian berfokus pada dialog dua peserta perbualan dalam struktur pengenalan, iaitu pengacara dan tetamu undangan tetap ketika memulakan rancangan dengan mengaplikasi beberapa metod antaranya analisis teks, transkripsi dan kaedah kuantitatif. Sebanyak sembilan dialog dalam struktur pengenalan dianalisis menggunakan kerangka Teori Kesantunan Brown dan Levinson (1987) dan Prinsip Kerjasama (PK) Grice (1975). Dapatan kajian menunjukkan peserta perbualan mematuhi strategi Kesantunan Positif dan Kesantunan Negatif mewakili model Brown dan Levinson serta maksim Kuantiti dan Relevan mewakili PK Grice. Strategi Kesantunan Positif mendominasi keseluruhan ujaran peserta agar situasi bebas konflik dapat dicapai. Dapatan kajian turut memperlihatkan strategi dan maksim yang diaplikasi amat signifikan dalam menzahirkan kesantunan sebenar peserta bual bicara secara lebih komprehensif. Walau bagaimanapun, dapatan ini masih lagi bersifat tentatif kerana hanya sebahagian sahaja data yang dianalisis bagi penulisan makalah ini.