Bipolariti: gangguan emosi berubah-ubah - Sowtali, Siti Noorkhairina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2019)
Bipolariti adalah satu gangguan emosi terhadap seseorang yang mempunyai pola yang berubah-ubah, yang berlaku seawal usia kanak-kanak lagi dan laimnya tidak dapat dikesan secara klinikal. Hal ini disebabkan ibu bapa ataupun guru gagal mengenalpasti simptom atau gejala bipolariti. Peringkat paling kritikal berlakunya gejala bipolariti ialah ketika usia remaja. Pada peringkat usia ini, mereka mulai berdepan dengan pelbagai konflik kehidupan seperti perceraian ibu bapa, putus cinta kecelaruan identiti dan rasa ingin dimiliki oleh kumpulan tertentu. Melalui ujian pengesahan klinikal Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition, Text Revision, bipolariti diklasifikasikan melalui dua tahap iaitu Tahap I dan Tahap II.