Hubungan semantik dan sintaksis kata kerja gerak bersifat pemilikan: satu pendekatan struktur konseptual - Rosly, Nurul Jamilah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2018)
Kata kerja bersifat pemilikan merujuk sesuatu kepunyaan atau hak milik. Kategori kata kerja ini juga membawa maksud perpindahan sesuatu kepunyaan (hak milik) daripada seseorang kepada seseorang yang lain. Makalah ini akan memfokuskan penelitian terhadap kata kerja bersifat pemilikan dalam bahasa Melayu, iaitu kata milik, beri dan terima dengan berasaskan sudut pandangan konseptual (abstrak). Kajian ini menggunakan data yang diambil daripada Pangkalan Data Korpus Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai contoh bahan kajian untuk dianalisis. Data dianalisis dengan menggunakan teori struktur konseptual (TSK) - Ray Jackendoff (2005, 2007 & 2011). Representasi semantik dalam TSK digambarkan dalam bentuk struktur konseptual dalam Fungsi [Keadaan] dan [Peristiwa] yang membawa rumus struktur konseptual MENJADI [x, y]. Hasil dapatan menunjukkan representasi struktur konseptual bagi kata kerja milik, beri dan terima direpresentasikan berdasarkan konstituen [MENJADIpemilikan], [GERAKpemilikan] dan [BENARpemilikan] yang berhubungan dengan konstituen [BENDA], [HALA] dan [TEMPAT]. Bagi representasi struktur konseptual kepada sintaksis, dapatan data menunjukkan adanya hubungan antara fungsi utama dengan fungsi argumen berdasarkan peranan argumen yang menjadi subset kepada permintaan dan penerimaan kata kerja kepada frasa nama. Sehubungan dengan itu, kajian ini menunjukkan representasi struktur konseptual dan hubungannya dengan sintaksis secara sistematik dan berpada khususnya dalam kata kerja bersifat pemilikan.