Hubungan preposisi dalam gerak ruang bahasa melayu berdasarkan representasi struktur konseptual dengan representasi ruang. - ROSLY, NURUL JAMILAH (DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, 2019)
Gerak merupakan perubahan dari satu lokasi ke lokasi yang lain. tipologi gerak ini memerlukan peranan preposisi sebagai indikator dan komponen utama bagi mengekspresikan arah gerak tersebut. Kajian ini tertumpu pada gerak ruang dan preposisi yang hadir bersama-samanya seperti dari, daripada, ke, kepada, di, di seberang, di sekitar, di sekeliling dan di sepanjang dengan memberikan fokus pada sudut pandangan struktur konseptual (abstrak). data yang digunakan dalam kajian ini diambil daripada Pangkalan data dewan bahasa dan Pustaka, Malaysia sebagai bahan dan contoh kajian. Penganalisisan data menggunakan teori Struktur Konseptual (tSK) oleh Jackendoff (1997 & 2011). Pemetaan argumen ini merangkumi tiga tatatingkat utama, iaitu pemetaan kepada representasi Peraturan argumen-adjung, representasi struktur konseptual dan representasi ruang. hasil dapatan menunjukkan, kehadiran gerak ruang bersifat arah, tambah, menjadi dan orientasi hadir dalam fungsi [PeRiStiWa] dan [Keadaan] yang boleh diramalkan kehadiran preposisinya seperti dari, daripada, ke, kepada, di, di seberang, di sekitar, di sekeliling dan di sepanjang dalam hala bersifat terikat, arah dan laluan. Representasi ruang juga menunjukkan adanya pengkonseptualan dimensi yang terlibat seperti diM 0d, diM 2 (0+e) diR dan diM 2 (0 + e) diR. Secara keseluruhan, kajian ini telah menunjukkan hubungan gerak dan preposisi dalam representasi struktur konseptual bersama representasi ruang.