Kesarjanaan dan penulisan perlembagaan: satu kajian permulaan - Ab Aziz, Shamrahayu (Malayan Law Journal Sdn Bhd, 2009)
Salah salu wahana dan cara bagaimana perlembagaan berkembang ialah melalui penulisan. Aktiviti yang merangkum penulisan dan penyelidikan ini penting kerana ia menyediakan analisis kepada perkembangan yang berlaku secara formal melalui pindaan perlembagaan atau pembuatan undang-undang dan juga keputusan kes-kes oleh mahkamah. Penulisan juga menyediakan perbandingan kepada perkembangan tadi. Aktiviti-aktiviti ini umumnya masih di peringkat permulaan dan kelihatannya masih belum difahami. Kertas ini cuba membuat satu analisa permulaan mengenai hala tuju kesarjanaan dalam penulisan berkaitan perlembagaan di Malaysia. Perbincangan merangkum bentuk-bentuk penerbitan berkaitan perlembagaan sejak 1957 sehingga sekarang. Penilaian dibuat mengenai metodologi penyelidikan, penulisan dan seterusnya membuat cadangan bagi memupuk kesarjanaan dalam penulisan berkaitan perlembagaan.