Barriers and enablers to make lifestyle changes among type 2 diabetes patients: a review = Halangan dan pemboleh untuk mengubah gaya hidup pesakit kencing manis jenis 2: suatu kajian semula - Mohamed Nor, Noraishah; Mohd Shukri, Nor Azwani; Sidek, Suriati; Mohd Yassin, Nor Qubbul Ail; Azahari, Nuraniza (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Type 2 diabetes is a non-communicable disease that affects most people around the world and is generally the result of excessive food intake and physical inactivity. Therefore, the purpose of this review was to identify facilitators and barriers for lifestyle modifications among type 2 diabetes patients. We combined quantitative and qualitative studies for this systematic narrative review. A literary search was carried out using EBSCO, HighWire Press, Medline, PsycInfo, PubMed and Scopus. Narrative review was used to extract results from quantitative studies, while thematic synthesis was used to extract results from qualitative studies. Twenty-three studies were included in this review, with a total of 2287 participants from Western, Arab and Asian populations. The two main themes generated from this review are intrinsic factors and extrinsic factors that can either be facilitators or barriers to implementing lifestyle change. Among the barriers faced by the participants are established food habits, lack of self-efficacy, lack of motivation, lack of social support, inadequate knowledge, low socio-economic status, food culture and poor time management. In contrast, the facilitating factors generated are strong self-efficacy, high motivation, good habits, and sufficient knowledge. In general, patients with diabetes observed more barriers than facilitators to implementing healthy lifestyle changes. ******************************************************************************* Diabetes jenis 2 ialah penyakit kronik tidak berjangkit dan semakin ramai populasi dunia yang menghidapinya. Secara umumnya, pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak aktif secara fizikal boleh menyumbang kepada peningkatan bilangan pesakit diabetes. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan faktor yang menggalakkan dan menghalang pesakit untuk melakukan perubahan gaya hidup daripada segi pemakanan dan aktiviti fizikal. Untuk kajian naratif sistematik ini, kami menggabungkan kajian kuantitatif dan kualitatif. Kami telah melakukan pencarian literatur menggunakan EBSCO, HighWire Press, Medline, PsycInfo, PubMed dan Scopus. Kajian naratif telah digunakan untuk mengekstrak hasil daripada kajian kuantitatif, sedangkan sintesis tematik digunakan untuk menghasilkan tema daripada kajian kualitatif. Sejumlah dua puluh tiga kajian telah dipilih secara sistematik untuk dianalisis. Jumlah pesakit diabetes yang telibat dalam 23 kajian tersebut adalah seramai 2287 peserta. Dua tema utama yang terbit daripada kajian ini adalah faktor dalaman dan luaran yang boleh menjadi sama ada penggalak atau penghalang untuk membuat perubahan gaya hidup. Antara faktor yang menghalang pesakit diabetes untuk memulakan perubahan gaya hidup adalah tabiat pemakanan, kurang keyakinan diri, kurang motivasi diri, kurang sokongan sosial, kurang pendedahan, status sosioekonomi yang rendah, budaya dan pengurusan masa yang tidak efektif. Faktor yang menggalakkan adalah hampir sama, antaranya adalah keyakinan diri yang tinggi, tabiat pemakanan sihat serta bermotivasi dan pengetahuan yang mencukupi. Secara keseluruhannya, pesakit diabetes mempunyai lebih banyak faktor yang menghalang daripada faktor yang menggalakkan mereka untuk membuat perubahan gaya hidup.