Fenomena gangguan seksual di pejabat: perspektif undang-undang dan remedi - Mohamad Yunus, Mohamad Ismail (Polis Diraja Malaysia, 2010)
Gejala gangguan seksual di tempat kerja adalah salah satu salahlaku disiplin yang amat membimbangkan. Kesannya akan memberi pelbagai masalah dan impak negatif kepada negara, organisasi, individu, dan masyarakat. Justeru itu, artikel ini mengkaji punca berlakunya masalah sosial ini serta memperkenalkan kaedah-kaedah dari sudut perundangan yang difikirkan terbaik untuk mencegah, mendisiplin dan menghukum pesalahlaku gangguan seksual. Dari sudut pendidikan pula, dikaji apakah dan bagaimanakah langkah-langkah pemulihan yang paling berkesan dalam membasmi gejala ini dari berterusan.