Vaksin pneumokokal: Pencegah jangkitan kuman paru-paru nombor 1 di dunia! - Che' Man, Mohamad (2019)
Penyakit jangkitan kuman pneumokokal (Streptococcus pneumoniae) adalah penyebab jangkitan kuman paru-paru yang tertinggi di dunia yang menyebabkan morbiditi dan mortaliti. Perebakannya dari seseorang kepada seseorang yang lain adalah melalui rembesan cecair paru-paru seperti air liur dan mukus. Selain daripada pencegah jangkitan kuman peparu yang utama, vaksin pneumokokal juga adalah pencegah jangkitan kuman selaput otak (meningitis), jangkitan kuman telinga tengah (otitis media) yang biasa berlaku pada golongan kanak-kanak dan bakterimia iaitu pengaliran kuman pneumokokal dalam saluran sistemik darah.