Kudis buta (Scabies): Gatal yang menyeksakan! - Che' Man, Mohamad; ,; , (2019)
Kudis buta adalah disebabkan oleh parasit tungau yang bernama “Sarcoptes scabiei”. Parasit ini dilihat berwarna coklat keputihan dan mempunyai 8 kaki melalui mikroskop. Tungau betina akan membuat lubang untuk menanam 2 hingga 3 biji telur sehari setelah mengawan. Ianya sangat berjangkit melalui sentuhan secara langsung dan dijangkiti oleh pelbagai jenis umur terutamanya di kalangan ahli keluarga terdekat pesakit. Jangkitan boleh tersebar melalui pakaian, cadar dan objek-objek yang digunakan oleh pesakit. Ianya juga dikategorikan sebagai penyakit jangkitan kelamin dimana ianya boleh merebak melalui hubungan seksual.