Tuan Hussain Kedah dan sumbangan beliau dalam Pendidika Islam - Nik Abdullah, Nik Md. Saiful Azizi; Ramlee, Nooranissa; Anzaruddin, Aisyah (2019)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan tentang pendekatan Tuan Husain Kedah di dalam konteks Pendidikan serta sumbangan beliau di dalam Pendidikan Islam. Tuan Husain Kedah adalah tokoh terkenal sebagai penyumbang dalam mengembalikan Islam kepada masyarakat. Tuan Husain Kedah atau nama sebenarnya, Husain bin Muhammad Nasir bin Muhammad Taib al-Mas‘udi, adalah seorang ulama yang bukan hanya untuk disanjungi dan dikenang, tetapi beliau gemar berkhidmat untuk masyarakat and meninggalkan legasi yang hebat sehingga ke hari ini. Pada zaman pemerintahan British, masyrakat amat dahagakan ilmu agama dan juga Pendidikan. Ketekunan serta kesungguhan Tuan Husain dalam menyampaikan dan menyebarkan ilmu kepada masyarakat dapat dilihat dari segi pembangunan institusi pondok sebagai medan pengajaran, penulisannya, dan juga kerja-kerja dakwah yang beliau lakukan. Ketokohan, keperibadian dan prinsip hidup beliau yang menonjolkan ciri-ciri seorang ulama prolifik menyebabkan beliau sentiasa disanjung dan disegani masyarakat. Dari segi faktanya, kemunculan ramai Ulama Muslim dari Nusantara tetapi masih kabur dan tidak ditemui buktinya. Ulama-Ulama tersebut telah menyumbangkan jasa dalam kemajuan Islam di Nusantara. Adapun, masyarakat Melayu tidak cakna tentang kewujudannya. Jadi, kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan sumbangan Tuan Husain Kedah secara khususnya dari segi sumbangannya terhadap Pendidikan Islam di Malaysia.