Polio: sejarah kini kian berulang ! – Dr Shaiful Ehsan - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2019)
Polio, sejenis penyakit berjangkit yang jarang diperkatakan. Malah hampir tidak pernah dilihat oleh kebanyakan doktor di Malaysia sejak berpuluh tahun melainkan melalui buku rujukan dan laporan kes terdahulu. Apa yang kita ketahui sebelum ini adalah Polio adalah suatu penyakit yang dianggap sejarah setelah negara kita bersama dengan negara-negara rantau Pasifik Barat (Western Pacific Region) telah berjaya diisyhtiharkan bebas daripada penyakit Polio pada tahun 2000. Apatah lagi, kes terakhir dilaporkan di Malaysia terjadi pada tahun 1992 iaitu hampir 30 tahun yang lalu. Namun, ternyata sejarah tidak hanya tinggal sejarah sekiranya kita alpa dan lalai untuk memahami pengajaran yang ada disebaliknya. Baru-baru ini, Malaysia digemparkan sekali lagi dengan kehadiran jangkitan Polio melibatkan bayi berumur 3 bulan di Tuaran, Sabah.