Akhir zaman dan cabaran kewangan insan beriman - Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus; Mohd Arshad, Ahmad 'Arif (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2020)
Akhir zaman digambarkan dalam hadis-hadis nabi junjungan sebagai tanda hampirnya kiamat yang dijanjikan Allah SWT sebagai penghujung dunia dan segala kehidupannya. Manusia di akhir-akhir ini sedang menyaksikan pelbagai tanda yang sebahagian besarnya mampu menggoncang iman bagi mereka yang tidak bersedia menghadapinya. Baginda SAW pernah berkhutbah seharian lamanya untuk menyampaikan rasa bimbang baginda akan keadaan umat di akhir zaman yang kelak bakal teruji dengan pelbagai kepayahan dari segenap penjuru, termasuk dari sudut ekonomi dan kewangan. Tatkala orang beriman bermatian berusaha untuk beroleh rezeki yang halal, ketika itulah pelbagai dugaan datang menerjah hingga memaksa mereka untuk terjebak ke dalam sumber rezeki yang syubhah dan memberi kesan pada keberkatan hidupnya.