Ulser kaki diabetik (UKD) - Salehuddin, Iklyl Najah; Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (2019)
Anda seorang penghidap kencing manis? Cuba periksa kaki anda. Adakah kaki anda bengkak, bernanah dan berbau busuk? Jika ya, anda mungkin menghidapi Ulser Kaki Diabetik (UKD) atau lebih dikenali dengan sebagai Diabetic Foot Ulcer. Statistik terbaru daripada Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kesihatan ( menyatakan 17.5 % rakyat Malaysia menghadapi penyakit Kencing Manis. Jikalau dibundarkan, statistic ini menunjukkan 2 daripada 10 orang rakyat Malaysia adalah penghidap Kencing Manis. Apa yang membimbangkan, 15% daripada penghidap Kencing Manis ini bakal mendapat UKD, dan 80% daripada kumpulan ini berakhir dengan amputasi (potong) kaki. Namun ironinya, lebih 50 % rakyat Malaysia sebenarnya masih tidak mengetahui bahawa mereka adalah penghidap kencing manis! Mungkinkah anda salah seorang daripadanya? ....