Undang-undang sedia ada berkaitan wakaf - Mohamad, Nor Asiah (2019)
Perkembangan pesat wakaf di Malaysia dan dunia amnya mestilah ditangani dengan persediaan kefahaman dan dasar serta undang-undang. Malaysia antara negara yang terkedepan dalam menyediakan pelbagai infrastruktur samada dari sudut perundangan, ekonomi, perbankan serta agama. Para pengamal undang-undang harus melengkapkan diri memahami konsep dan perundangan agar wakaf tidak akan dilihat sebagai satu produck yang sama seperti amanah dan endowmen.