Menilai terjemahan beberapa ayat-ayat Al-Quran dalam Bahasa Melayu dalam konteks toleransi dialog antara agama - Abd. Rahman, Akmal Khuzairy (IIUM Press, 2018)
Bab ini cuba menilai terjemahan beberapa ayat yang sering diketengahkan berkenaan hubungan penganut Islam dengan penganut agama lain yang sering dijadikan hujah Islamophobia untuk memburuk-burukkan Islam. Kajian ini mendapati penterjemah mempunyai cara yang berbeza dalam menterjemahkan ayat-ayat berkenaan. Terjemahan yang mensasarkan pembaca Barat walaubagaimanapun menggunakan cara pengeksplitan makna untuk menerangkan kehendak ayat berbanding dengan terjemahan yang menyasarkan pembaca majoriti Islam.