Pandangan alam Islam: analisis dari perspektif surah Al-Fatihah = Islamic worldview: an analysis from the perspective of surah Al-Fatihah - Hassan Mydin, Shaik Abdullah; Abdul Razak, Mohd Abbas (Academic Inspired Network, 2019)
Pandangan alam Islam yang juga dikenali sebagai Tasawwur Islam merupakan suatu falsafah hidup manusia yang terkandung dalam al-Qur’an, al-Sunnah dan apa yang ditafsirkan oleh para ulama dari kedua-dua sumber utama Islam ini. Secara tamsilan suatu pandangan alam itu merupakan kanta melaluinya kita melihat dan menilai segala benda dan fenomena yang berlaku di sekitar kita. Berdasarkan dengan pergertian yang diberikan mengenai pandangan alam, maka yang menjadi fokus utama artikel ini adalah untuk meneroka lebih jauh lagi tentang pandangan alam Islam dari perspektif surah al-Fatihah yang merupakan intipati keseluruhan surah yang terkandung dalam al-Quran. Sebagai pengantar kepada tajuk utama penelitian ini, para peneliti akan membincangkan sepintas lalu tentang apa yang dimaksudkan dengan pandangan alam serta beberapa jenisnya yang pernah dan masih menjadi pegangan hidup masyarakat dunia. Penelitian ini juga sedikit sebanyak akan menyentuh perbezaan yang terdapat di antara pandangan alam Barat dan Islam. Mengenai pandangan alam dari perspektif Surah al-Fatihah, tumpuan akan diberikan pada tiga aspek utama dari surah tersebut; iaitu Tuhan, manusia dan alam. Para peneliti akan melihat hubungan ketiga-tiga aspek dari kacamata Islam. Adalah diharapkan bahawa penelitian ini akan menonjolkan peri pentingnya pandangan alam dalam hidup manusia, khususnya pandangan alam Islam yang agak komprehensif yang merangkumi kehidupan dunia dan akhirat, keperluan material dan spiritual, kehidupan individu dan bermasyarakat dan sebagainya. Sebagai kajian kualitatif, para peneliti akan guna pakai kaedah analisis kandungan dan tekstual dalam usaha menterjemah data yang akan diperolehi dari hasil karya ilmiah cendikiawan Islam silam dan para ahli dalam bidang pandangan alam kontemporari. Justeru itu para peneliti berpendapat bahawa pandangan alam Islam yang tulen yang bersumberkan al-Quran khususnya dalam surah al-Fatihah dapat membantu menangani salah faham Islam yang berlaku dewasa ini. --------------------------------------------------------------- The Islamic worldview which is also known as Tasawwur Islam is a philosophy of life-based on the teachings of the Qur'an, al-Sunnah and the interpretation given by Muslims of what they understand from these two main sources of Islam. Metaphorically explained, a worldview is like a lens through which we see and evaluate all the things and phenomena that are happening around us. Based on the understanding given on worldview, the main focus of this article is to delve further into the subject of Islamic worldview from the perspective of Surah al-Fatihah which is said to the essence of the entire message contained in the Quran. As a prelude to the crux of this study, the researchers will briefly discuss what is meant by a worldview and some of its characteristics that have been and still followed by many societies in the world. This study will also passingly state the differences found in the Western and Islamic worldviews. In discussing the Islamic worldview from the perspective of Surah al- Fatihah, the researchers will focus on three main aspects of the Surah; that is God, man, and nature. The researchers will look at the relationship between these three aspects found in the Surah from the Islamic perspective. It is hoped that this study will highlight the important role played by a worldview in human lives, particularly the Islamic worldview that is comprehensive in nature that includes man’s life in this world and the hereafter, his material and spiritual needs, aspects of his individual and communal life, etc. As a qualitative study, the researchers will use the content and textual-analysis methods in their attempt to interpret relevant data drawn from the works of ancient and contemporary Muslim scholars who have written on the Islamic worldview. The researchers believe that understanding Islamic worldview from the Quranic sources, especially from the Surah al-Fatihah’s perspective in a way can be a great help in dealing with the misconception and misunderstanding of Islam prevalent in today’s world.