Integrating the principle of Maqāṣid al-Sharī’ah and sport in the context of Muslim participation: a critical appraisal - Ahmad, Abdul Sham; Mohd Jani, Haizuran; Abd Rahim, Badruel Hairiel; Mohamad Diah, Nurazzura (olej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS), 2019)
Muslim participation in sports activities is undoubtedly inevitable. In every segment of human life, sport is considered as a tool for bringing people together; as a mechanism to educate people, especially in educational institutions and as a platform for the socializing process. From the medical perspective, sports activities could promote physical and psychological wellness too. However, the sport has been tailored by the regulations that most of the time, hindered for Muslim from participating. Similar to another form of culture, the sport has experienced secularisation which is a fundamental principle of westernization that has significant influence of Muslim sports participation especially in the era of Fourth Industrial Revolution (IR 4.0). Therefore, the application of Maqāṣid al-Sharī’ah in sport is substantial to every practicing Muslim as it has yet to be passably researched. This paper aims to elucidate the role of Maqāṣid al-Sharī’ah in the context of sport and Muslim participation. It also discerns challenges facing by practicing Muslim while participating in sports. To obtain meaningful information for this paper, we gathered materials from secondary data, especially from peer-review articles and selected monographs. The content analysis has been conducted to see variations of opinions relating to the issues. The study suggested that Muslim researchers have abandoned sport-related studies and religion. The paper also revealed that the scope of Maqāṣid al-Sharī’ah is hugely exclusive. Also, practicing Muslim participation in today’s sport is facing new challenges which require methodical discussion and interpretation from experts. In essence, in lieu of solely contribute to the development of new knowledge, this articles has a practical contribution to related authorities in sports and education, particularly in the Muslim majority populated countries. ************************************************************************ Penyertaan komuniti Muslim dalam aktiviti kesukanan tidak pasti dapat dielakkan. Dalam setiap kehidupan manusia, sukan dianggap sebagai alat untuk menyatukan umat manusia bersama-sama; sebagai satu mekanisme untuk mendidik orang ramai, terutamanya di institusi pendidikan dan sebagai platform untuk proses sosialisasi. Dari perspektif perubatan, aktiviti sukan juga dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan psikologi. Walau bagaimanapun, sukan ini telah direka oleh peraturan-peraturan yang kebanyakannya menghalang proses untuk orang-orang Muslim daripada menyertainya. Serupa dengan entity-entiti lain dalam budaya, sukan telah mengalami proses sekularisasi yang merupakan salah satu prinsip asas proses membaratkan (westernization) yang mempunyai pengaruh yang besar dalam penyertaan sukan dalam kalangan orang-orang Muslim terutamanya pada era Revolusi Perindustrian keempat (IR 4.0). Oleh itu, penggunaan konsep Maqāṣid al-Sharī’ah dalam sukan adalah besar sehingga setiap Muslim mengamalkan kerana ia masih belum dapat secara tuntas dikaji. Kertas ini bertujuan untuk menjelaskan peranan Maqāṣid al-Sharī’ah dalam konteks sukan dan penglibatan Muslim. Ia juga menyingkap cabaran-cabaran yang dihadapi oleh mengamalkan Islam ketika terlibat dalam sukan. Untuk mendapatkan maklumat penting bagi kertas ini, kami mengumpulkan bahan-bahan daripada data sekunder, terutama daripada artikel dan monograf terpilih. Analisis kandungan telah dijalankan untuk melihat perbezaan pendapat mengenai isu-isu tersebut. Kajian ini mencadangkan bahawa penyelidik Muslim telah mengabaikan pengajian berkaitan sukan dan agama. Penulisan ini juga mendedahkan bahawa skop Maqāṣid al-Sharī’ah adalah sangat eksklusif. Selain itu, pengamalam cara hidup Islam dalam konteks sukan hari berdepan cabaran-cabaran baru yang memerlukan perbincangan analitikal dan tafsiran daripada pakar-pakar. Pada dasarnya, artikel ini dilihat memberi sumbangan yang praktikal kepada pihak berkuasa yang berkaitan sukan dan pendidikan, terutamanya di negaranegara majoriti penduduknya adalah Muslim.