Indikasi lokal dalam Tafsir Al-Azhar: satu analisa awal terhadap karya agung Hamka = Local indications in Tafsir Al-Azhar: a preliminary analysis on Hamka’s great masterpiece - Ramli, Kasim (UNISSA Press, 2019)
Setiap karya tafsir mempunyai metod penyampaian tersendiri. Bagi Tafsir Al-Azhar karangan Almarhum Professor Dr Hamka, pelbagai indikasi dihidangkan. Ia berkaitan peribadi pengarang, ahli keluarga, masyarakat, kampung halaman, negeri dan negara Indonesia. Kajian ini bertujuan 1) menilai kesarjanaan pengarang kitab Tafsir Al-Azhar, 2) menganalisa perkaitan di antara teks al-Quran dan tafsirnya mengikut konteks setempat dan 3) melihat keselarian antara aspek realiti yang digambarkan di dalam al-Quran dan realiti setempat yang diceritakan oleh pengarang kitab dengan manifestasi yang berbeza. Metod kajian ini adalah berdasarkan pemerhatian awal pengkaji melalui siri pengajian umum kitab Tafsir al-Azhar yang disampaikan sendiri oleh pengkaji sejak 1997 sehingga sekarang. Pengkaji juga melakukan perbandingan ‘mazhab’ Hamka dengan pandangan pelbagai sarjana dan cendikiawan dengan tujuan melihat samada beliau sealiran dengan mereka atau sebaliknya atau bersendirian. Hasil kajian mendapati indikasi lokal yang kerap dipaparkan beliau telah meletakkan karya agung ini sebagai sangat unik berbanding pelbagai rujukan Tafsir Bahasa Melayu khasnya. Sekaligus menyatakan dengan berani dan lantang bahawa indikasi Indonesia merupakan sinar obor kebenaran al-Quran juga percikan rahmat Tuhan sarwa sekalian alam.