Integration of knowledge: a time befitting step = Integrasi ilmu: langkah sesuai masa ini - Ghalia, Bouhedda; Hossen, Belayet (Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), 2019)
This researchaims to demonstratethatinthecontemporaryworld,secular philosophical thought seized not only the Western education system but also that of Muslim World. The Westernmaterialistthoughts are mostly originated fromempiricism, rationalism, secularism and many more tenetsas such. Hence,theirsuchspeculation distanced them from the guidance of Allah (SWT); eventually, manysorts of rebellious actionsprevailedintheir perceptions, policies of societyand state.Conversely,Islamic epistemologyisdifferent.It creates connection between all sources of knowledge and revelation.The purpose of this study is to display the moral failure of secular education system and dire necessary ofintegrated education and its swiftexpansion, especially for Muslims across the Islamic world. Thestudy has followed the qualitative methodology through an intensive study mainly the secondary data like the previously published original books, articles, periodicals, magazinesandonline lectures of specialists and experts on integration of knowledge. The findings of theresearchareinstalling Islamic worldview in mindset of Muslim students, producing innovative dynamic leadershipfor each sector, launching same education system and joint research project forOIC member states, nurturing thinking mind of students, making people employable, expanding exchange program, revitalizing higher education and building relationship between universities and industries. ****************************************************************************** Kajian ini menampilkan bahawa dalam dunia kontemporari, pemikiran falsafah sekular telah merampas bukan sahaja sistem pendidikan barat bahkan juga sistem pendidikan di dunia Islam. Kebanyakan pemikiran barat terbina daripada pemikiran empirisisme, rationalisme, sekularisme dan banyak lagi prinsip-prinsip yang sedemikian. Oleh itu, kajian ini menjelaskan bahawa spekulasi sedemikian merupakan punca Barat telah terpesong jauh daripada hidayah Allah SWT; natijahnya, pelbagai gejala perberontakan mula muncul dalam buah pandangan, polisi masyarakat dan negara mereka. Pun begitu, epistemologi ilmu dalam Islam tidak jauh berbeza daripada yang Barat. Ia meliputi segala perkara yang terhasil daripada epistemologi Barat kecuali sekularisme sementara Islam menggantikannya dengan wahyu. Antara dapatan kajian ini ialah keperluan membina pandang sarwa Islam dalam minda pelajar muslim, melahirkan kepimpinan yang bersifat innovatif dan dinamik bagi setiap genap hal ehwal orang Islam, melancarkan sistem pendidikan dan kajian bersama yang sama buat ahli jawatankuasa negara OIC, memupuk tabiat berfikir dalam diri pelajar, menyediakan empployabiliti bagi warga masyarakat, mengembangkan lagi program pertukaran, menjadikan 100 universiti kita tersenarai dalam 500 universiti terbaik dunia menjelang 2025, mengembalikan peranan penting pendidikan tinggi serta membina hubungan antara universiti dan industri.