The understanding of Malaysian society on kafa’ah concept in marriage = Pemahaman masyarakat Malaysia tentang konsep kafa’ah dalam perkahwinan - Muhammad Aminudin, Hanin Adila; Mat Jubri@Shamsuddin, Mustafa (Faculty of Syariah and Law, Kolej Universiti Islam Antrabangsa Selangor, 2019)
Etymologically, kafa’ah means suitability or equality. Marriage in Islam is considered as ‘ibadah; therefore, performing a marriage means completing part of the religious duties. Perceived from the maqsad of marriage, which is to create a family full of love and mercy, the very important thing is to determine and choose a suitable partner, through a kafa’ah assessment process, and it must be given due attention by the wali before marrying their daughters. This article only explores the understanding of the Malaysian societies on the concept of kafa’ah in marriage in line with the Shariah perspective. To answer that question, this article focuses on the meaning of kafa'ah, its position in the marriage contract and the characteristics of kafa'ah are discussed. The writer sees that it is reasonable to re-evaluate the characteristics of kafa'ah as understood by jurists in the past to suit the changing atmosphere and modern times of today. The methodology employs quantitative which involved collecting data from the community about their perceptions on the importance of the kafā’ah in marriage and the elements of kafa’ah. The findings of this article are most of the concept of kafa’ah had been discussed in the literatures by the classical jurists, and the understanding of the society on kafa’ah is in line with the Shari’ah. Among Malaysians, the consideration of kafa’ah in marriage is desirable in religion to coincide with the standards of the four schools. **************************************************************************** Secara etimologi, kafa’ah bermaksud setaraf atau sekufu. Sebuah perkahwinan dalam Islam dianggap ibadah. Oleh itu, pelaksanaan perkahwinan seperti menyempurnakan sebahagian daripada tanggungjawab agama. Pensyariatan perkahwinan dalam Islam adalah bertujuan untuk membina sebuah keluarga yang penuh dengan cinta dan kasih sayang. Sehubungan dengan itu, perkara paling penting adalah penentuan dan pemilihan pasangan, melalui proses penilaian kafa’ah. Ianya sangat penting dan wali perlu mengambil berat tentang kafa’ah sebelum mengahwinkan anak perempuan mereka. Artikel ini bertujuan untuk mengenalpasti pemahaman masyarakat Malaysia tentang koncep kafa’ah dalam perkahwinan selaras dengan perspektif Shariah. Bagi menjawab persoalan itu, fokus artikel ini adalah pada konsep kafa’ah, kedudukannya dalam ikatan perkahwinan serta perbahasan tentang ciri-ciri kafa’ah. Penulis berpendapat bahawa penilaian semula ciri-ciri kafa’ah yang disepakati oleh para ulama’ terdahulu adalah wajar sesuai dengan peredaran dan perubahan zaman. Metodologi yang digunakan adalah kajian kuantitatif dengan mengumpul datadata daripada masyarakat Malaysia tentang kepentingan kafa’ah dalam perkahwinan dan ciri-cirinya. Hasil kajian menunjukkan sebahagian besar konsep kafa’ah telah dibincangkan oleh ulama terdahulu dan pemahaman masyarakat Malaysia tentang kafa’ah adalah selaras dengan perspektif shariah. Dalam kalangan rakyat Malaysia, pertimbangan kafa’ah dalam perkahwinan adalah diingini untuk faktor agama selaras dengan pemikiran keempat-empat mazhab fiqah.