دور الشريعة الإسلامية في ترسيخ مبادئ الحوكمة: مدى إلزامية الوعد في المصارف الإسلامية نموذجاً = The role of Shariah in consolidating the principles of governance: the study of the extent of mandatory promise in Islam = Peranan syariat Islam dalam mengukuhkan prinsip-prinsip tadbir urus: kajian terhadap pelaksanaan janji mandatori di perbankan Islam - Quwadri, Meswan; Arif, Arif Ali; Hendaoui, Hassan Ben Brahim (IIUM Press, 2019)
يشهد العصر الراهن نموا معتبرا في حجم المؤسسات المصرفية الإسلامية؛ ما ترتب عنه زيادة الحاجة للاهتمام بأساليب التنظيم الإدارية والشرعية في هذه المؤسسات؛ لتحقيق أهدافها التي أنشأت من أجلها وتلبية رغبات أفراد المجتمع المسلمين وغير المسلمين ممن يرغبون في التعامل معها؛ لذا يأتي هذا البحث لبيان ماهية الحوكمة الشرعية في المصارف الإسلامية وعلاقتها بنظام هذه المؤسسات والتركيز على مبدأ الوفاء بالوعد وبيان مدى إلزاميته وعلاقته بمبادئ الحوكمة وذلك لإبراز السبق العلمي والدور الأساسي للشريعة الإسلامية في ترسيخ قواعد الحوكمة في جانب من جوانبها وأنها كفيلة باستقرار المعاملات بصفة عامة والمعاملات المالية بصفة خاصة بماتحويه من مبادئ سامية، وسينتهج البحث المنهج التحليلي لتحليل أقوال الفقهاء حول مسألة الوعد الملزم، والمنهج الوصفي لبيان مبادئ الحوكمة، وعلاقتها بمبادئ الشريعة الإسلامية السمحاء. ***************************************************************************************** The present epoch is witnessing a significant growth in the Islamic banking institutions, which has led to an increase of need of methods of administrative and legal in these institutions in order to achieve the objectives for which they were established and to meet the desire of Muslim and non-Muslim community members who wish to deal with them. Therefore, this study aims to discuss the essence of Islamic governance in Islamic banks and their relationship to the system of these institutions as well as to focus on the principle of fulfilling the promise and to show the extent of its mandatory and its relationship to the principles of governance. Hence, the study highlights the basic role of Islamic law in consolidating the principles of governance. These kind of principles securing the stability of transactions generally and financial transactions particularly, which containing exalted principles. This study used the analytical approach to analyze the statements of jurists on the issues of binding promise, as well as descriptive approach to explain the principles of governance and its relation to the principles of Islamic law. ************************************************************************************** Era semasa menyaksikan pertumbuhan dan perkembangan institusi-institusi perbankan Islam. Perkembangan ini membawa kepada peningkatan keperluan terhadap metode pengurusan dan pentadbiran dalam institusi-institusi ini. Hal ini bertujuan untuk merealisasikan objektif bagi penubuhan institusi berkenaan, selain memenuhi kehendak masyarakat Islam dan bukan Islam yang berhasrat untuk berurusan dengan institusi perbankan Islam. Oleh itu, kajian ini berasa terpanggil untut turut sama membincangkan elemen-elemen dalam konsep tadbir urus yang berlandaskan Islam dalam institusi-institusi perbankan Islam dan hubungannya dengan sistem yang dipraktikkan oleh institusi-institusi ini. Kajian juga memfokuskan kepada prinsip pelaksanaan janji mandatori dan hubungannya dengan prinsip-prinsip tadbir urus. Oleh yang demikian, kajian ini menjelaskan peranan utama yang dimainkan oleh Syariat Islam dalam mengukuhkan prinsip-prinsip tadbir urus. Prinsip-prinsip ini dapat menjamin kestabilan urus niaga secara umumnya dan urusan kewangan secara khususnya; kerana ia mengandungi prinsip-prinsip agung bersumberkan Syariat Islam. Kajian ini menggunakan pendekatan kajian kualitatif dengan menganalisa kenyataan ahli fikah berkenaan masalah janji mandatori, selain menggunakan kajian deskriptif untuk menerangkan prinsip-prinsip tadbir urus dan hubungannya dengan hukumhukum Islam