Hakikat rukun: teguhkan syahadah tingkatkan takwa - Baba, Sidek (Alaf 21 Sdn.Bhd., 2009)
Rukun Iman adalah ilmu yang diturunkan Allah sebagai satu konsep pengakuan seseorang Islam agar percaya kepada perkara-perkara ghaib. Rukun Islam pula menjadi jalan dan kaedah untuk manusia menunjukkan sifat taat, tunduk, patuh, dan akur kepada perintah Allah. Semua perintah Allah ini bertujuan memelihara akhlak manusia dan mempunyai hikmah yang besar terhadap kehidupan manusia.