Penyebaran Islam berasaskan konsep rahmah dalam Islam oleh ulama’ abad ke-17 di alam Melayu: analisis teks klasik Melayu salasila Kutai - Abdul Jalil, Mohd. Noh (IIUM Press and MAIWP, 2019)
Kejayaan penyebaran dan penerimaan agama Islam oleh masyarakat Melayu tanpa sebarang elemen kekerasan adalah bukti yang jelas terhadap ciri-ciri agama Islam sebagai agama rahmah. Ciri-ciri rahmah di dalam Islam ini telah berjaya dipaparkan oleh para ulama di Alam Melayu. Mereka amat bijaksana dengan menggunakan strategi yang bersesuaian dan bertepatan dengan ajaran Islam untuk meyakinkan penduduk setempat tentang Islam sebagai agama yang unggul mengatasi agama dan tradisi mereka pada ketika itu. Proses penyebaran Islam dengan penuh rahmah ini dapat dilihat secara jelas di dalam teks Melayu abad ke-17 berjudul Salasila Kutai. Para ulama pada ketika itu juga telah menunjukkan keperihatinan mereka terhadap keperluan semasa penduduk tempatan terutamanya yang berkaitan dengan amalan dan tradisi agama lain seperti Hindu, Buddha dan animisme. Bab ini akan menganalisis strategi penyebaran Islam oleh para ulama di Alam Melayu khususnya di Kutai seperti yang dipaparkan di dalam teks Salasila Kutai.