Indeks Syariah Malaysia aspek perundangan - Kamaruddin, Zaleha; Maidin, Ainul Jaria; Nordin, Sahari; Mohd, Azizah; Hj Ibrahim, Badruddin; Hashim, Roosfa (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2019)
Kajian rintis untuk membina Indeks Syariah Malaysia telah dibuat pada tahun 2015 (ISM 2015). Usaha membina Indeks Syariah Malaysia bertujuan mewujudkan satu model tadbir urus berteraskan Maqasid Syariah untuk digunakan oleh semua jabatan dan agensi kerajaan. Secara umumnya, ISM membuat pengukuran tentang penggubalan dan pelaksanaan polisi dan undang-undang oleh Malaysia berjalan di atas landasan Maqasid Syariah yang merupakan tunjang kepada agama Islam.