Ranking: Kenapa perlu ikut Barat? - Abdul Razak, Dzulkifli (Utusan Melayu (M) Sdn Bhd, 2019)
Nilai kecemerlangan diukur dari segi impaknya apabila setiap pelajar yang balik ke negara mereka boleh memberikan sumbangan bukan sahaja kepada dirinya tetapi merubah sebuah masyarakat dan negaranya. Perkara itu diakui Rektor Universiti Sarajevo, Bosnia Herzegovina yang memberitahu kepada saya, jika anak-anak mereka tidak datang belajar ke Malaysia khususnya di UIAM, negara tersebut tidak mungkin wujud seperti sekarang. Ia sekali gus menunjukkan bahawa kita sudah berjaya dari segi impaknya. Tiada satu universiti pun yang boleh menukar sesebuah negara seperti Bosnia Herzegovina. Mungkin universiti itu kedudukannya nombor satu mengikut ranking QS tetapi tidak ada impak yang dilakukan kepada sebuah negara. Walaupun UIAM bukan ranking nombor satu, tapi kesan pendidikan UIAM sudah boleh menukar sebuah peradaban negara.