Ja’afar putus tangan pertahan bendera - Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (Utusan Melayu (M) Berhad, 2019)
“JIKA ia hanya sehelai kain kosong tanpa makna, masakan Ja’afar bin Abi Talib r.a. sanggup kehilangan kedua-dua belah tangannya mempertahankan panji atau bendera tentera Islam dalam perang Mu’tah. Jika ia sekadar kain kosong, masakan Allah gantikan kedua tangan Ja’afar dengan dua sayap sehingga beliau bebas berterbangan dalam syurga bersama para malaikat.”