Penggunaan Bahasa Arab dalam komunikasi pemandu pelancong ke arah memperkenalkan Malaysia - Adam, Zalika (2009)
Bahasa adalah alat untuk menyampaikan maklumat. Kaedah komunikasi yang baik amat penting dalam mempertingkatkan identiti seseorang pemandu pelancong. Penggunaan bahasa yang difahami dapat memperkenalkan pelancong sejarah dan warisan Malaysia. Kajian ini bertujuan melihat cara peggunaan bahasa di kalangan pemandu pelancong disamping mempertingkatkan prestasi dalam penyampaian. Segala fakta sejarah yang jelas perlu disampaikan dengan yakin. Kajian ini menggunakan kaedah penelitian dan pembacaan disamping menemuduga beberapa orang pemandu pelancong . Hasil daripada kajian mendapati bahawa pemandu pelancong antara duta kecil negara yang dapat memperkenalkan Malaysia di mata dunia.