Garispanduan pendispensan Methadone untuk nelayan laut dalam - Ngadiman, Shaari; Yusman, Fazidah; Md Dazali,, Mohammmad Nazri; A.Rahman, Rohaya; Yaakob, Zahariah; Abd Ghani, Janizah; Mohd Amin, Nohayati; Abdul Rahman, Hairul Izwan; Nordin, Mahani; Mat Zubir, Hazura; Kamaruzaman, Nor Azam; Mohd Arshad, Amirullah; et al. (Ministry of Health Malaysia, 2015)
Rawatan Terapi Gantian Dengan Methadone (MMT) adalah salah satu pendekatan pengurangan kemudaratan (Harm Reduction) bagi mengurangkan kesan kesihatan yang negatif berpunca daripada perilaku berisiko tinggi di kalangan pengguna opiat yang berkongsi jarum dan alatan untuk menyuntik dadah. Perkongsian alat suntikan juga mendedahkan kepada jangkitan HIV dan juga virus-virus lain yang berjangkit melalui darah seperti jangkitan hepatitis B dan hepatitis C. Seterusnya, penularan jangkitan juga boleh berlaku melalui hubungan seks yang tidak selamat kepada pasangan seks mereka termasuk isteri. Pemberian Methadone secara oral dalam dos yang sesuai akan dapat mengurangkan penularan jangkitan dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan ketagihan dan mencegah pengunduran (withdrawal). Rawatan dengan Methadone perlu diberikan secara berterusan bagi memastikan keberkesanan rawatan, oleh itu kaedah perlaksanaan mesti mengambilkira keperluan pesakit untuk meneruskan rawatan seperti waktu bekerja, jarak daripada Pusat Terapi Gantian Methadone dan sokongan daripada keluarga dan masyarakat. Jangkitan HIV dikalangan nelayan merupakan masalah kesihatan awam yang serius dan demi memastikan program Methadone bagi kumpulan ini dapat dilaksanakan dengan seragam, garispanduan perlu diwujudkan demi kepentingan pelbagai pihak yang terlibat. Pekerjaan mereka yang sentiasa bergerak, pengaruh rakan-rakan, dadah dan alkohol menyebabkan mereka terdedah kepada jangkitan HIV. Kajian meta-analysis melibatkan tingkah laku seksual di kalangan nelayan di Africa and Asia oleh Alex Smolak et al1 mendapati 42% nelayan terlibat dalam urusniaga seks (transactional sex) di mana 48% tidak menggunakan kondom bila melakukan seks dengan pekerja seks wanita, 90 % mempunyai pasangan seks selain daripada pasangan tetap (regular sex partner) dan hanya 7% menggunakan kondom bila melakukan seks dengan pasangan tetap mereka. Berdasarkan hasil kajian ini, tindakan yang terancang adalah perlu untuk menangani jangkitan HIV di kalangan nelayan dan jaringan aktiviti seksual mereka., The State of World Fisheries and Agriculture 20062 melaporkan prevalen HIV di Africa, Asia dan Latin Amerika adalah diantara 4 hingga14 kali ganda lebih tinggi daripada purata prevalen HIV di kalangan orang dewasa berusia 15 – 49 tahun. Didapati prevalen HIV dikalangan nelayan ialah setinggi 30% dan mereka mempunyai risiko jangkitan HIV yang sama seperti pekerja seks, pemandu lori, dan banduan di penjara.Kajian di kalangan nelayan oleh Centre of Excellence for Research in AIDS (CERIA)3 University of Malaya dalam tahun 2012 melibatkan 406 responden mendapati 46 % nelayan adalah penagih dadah dan 37.4 % adalah penagih dadah suntikan (PDS). 26 % daripada PDS adalah HIV positif, 8.4 % berkongsi alat suntikan. 25 % aktif secara seksual dan mempunyai pasangan tetap. Terdapat 6 % daripada mereka mempunyai pasangan seks selain pasangan tetap. Hanya 27 % menggunakan kondom dengan pasangan tetap dan 2.5 % pula terlibat dalam aktiviti homoseksual sesama mereka.Entz et al4 dalam kajian prevalen HIV-1 subytpes dan faktor risiko di kalangan 582 nelayan di Teluk Thailand dan Laut Andaman mendapati 15.5 % daripada mereka adalah HIV-1 positif ( 14.6 % Thai, 16.1 % Myanmar dan 20.2 % adalah Kemboja).Oleh itu, pasangan seks kepada nelayan juga perlu dilindungi kerana mereka amat berisko untuk di jangkiti HIV dan penyakit kelamin. . Nelayan laut di Malaysia terdiri daripada Nelayan Pantai dan Nelayan Laut Dalam yang menggunakan : • Pukat Tunda • Pukat Jerut Dari segi kewarganegaraan pula majoriti nelayan laut dalam di Semenanjung Malaysia adalah daripada Thailand, Myanmar dan Kemboja. Mereka ini tiada ahli keluarga di Malaysia serta tidak mempunyai tempat tinggal yang tetap. Mereka tinggal di dalam bot semasa bot mereka berlabuh atau berehat di jeti/pusat penurunan hasil tangkapan. Program Terapi Gantian Methadone untuk nelayan terutama nelayan laut dalam dilihat sebagai satu keperluan dan perlaksanaan adalah selaras dengan kewajipan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk memastikan kemudahcapaian, kesinambungan rawatan pesakit dan pematuhan ke atas hak asasi individu itu sendiri.