Hak kebebasan diri dan hak kesamarataan dalam isu kawalan tembakau - Mokhtar, Khairil Azmin (2019)
Perlembagaan Malaysia melindungi hak-hak asasi setiap manusia samada warganegara atau bukan. Antara hak asasi yang dilindungi ialah hak kebebasan diri dan hak kesamarataan. Beberapa isu undang-undang dan perlembgaan timbul berkaitan dengan undang-undang dan penguatkuasaan undang-undang kawalan tembakau.