Memahami konsep raḥmatan lil ‘ālamīn melalui kitab-kitab tafsiran Al-Qur’ān - Ahmad, Nadzrah (2019)
Nabi Muhammad SAW telah diutuskan kepada umat manusia sebagai pelengkap kepada risalah dan misi kenabian. Saat para Nabi sebelumnya diutuskan untuk kaum tertentu, baginda SAW telah diutuskan kepada seluruh manusia di sepanjang zaman. Allah SWT turut menyifatkan baginda SAW sebagai Rahmatan lil Alamin (rahmat buat sekalian alam) sebagai isyarat kepada kesejagatannya, sebagaimana yang telah digariskan dalam surah al-Anbiya’ ayat ke-107. Daripada situ, para mufassirin (penafsir al-Qur’an) telah berusaha untuk mencari makna dan menjelaskan epistemologi Rahmatan lil Alamin ini menggunakan kaedah-kaedah penafsiran yang berbeza. Konsep penting yang terkandung dalamnya seperti “rahmat” dan “sekalian alam” merupakan kata kunci asasi untuk memahami frasa ini menurut kefahaman berdasarkan pandangan sarwa Islam yang hampir dengan kehendak Allah SWT. Oleh yang demikian, kertas ini merupakan percubaan untuk menggarap makna konsep-konsep asasi ini dan mengungkap makna ayat ini berdasarkan pandangan mufassirin klasik dan kontemporari.