Peribahasa: Gambaran minda Melayu dalam penciptaan iklan - Mansor, M Mascitah; Ishak, Noraini Shahida (2011)
Seringkali apabila seseorang menyelit peribahasa dalam perbualannya secara tidak langsung turut mengundang rasa yang pelbagai sama ada lucu, tidak percaya atau kagum sehingga menimbulkan rasa aneh dalam kalangan pendengar. Melihatkan senario tersebut, seolah-olah sekarang peribahasa tidak lagi boleh digunakan dalam perbualan. Persoalan itu juga telah mewujudkan perasaan ingin tahu penyelidik tentang kesesuaian, kemampuan dan keistimewaan peribahasa dalam konteks moden bagi mengungkapkan minda masyarakat era milenium. Ini disebabkan daripada pemerhatian, saluran media tidak berhenti-henti menggunakan peribahasa bagi meraih perhatian daripada pembaca atau pendengar. Manakala dari sudut berbeza, peribahasa tidak diendahkan kewujudannya. Oleh sebab skop periklanan terlalu luas, penyelidik memfokuskan iklan-iklan yang telah disiarkan dalam media cetak, iaitu akhbar dan media elektronik, iaitu saluran televisyen bagi memperlihatkan kegunaan peribahasa dalam penyampaian idea, pandangan dan pemikiran baharu masyarakatnya. Daripada penyelidikan ini, penyelidik berharap dapat membuktikan bahawa peribahasa mampu mengungkapan pemikiran Melayu atau masyarakat berbilang bangsa yang tidak ada penghujungnya bukan sahaja dalam penciptaan iklan, malah dalam saluran lain sekiranya masyarakatnya memanfaatkan khazanah tersebut pada tempat yang sepatutnya.